İçeriden Bilgi Alarak İşlem Yapmak Dünya Çapında Geçerli Davranış Yasası PBG

İçeriden Bilgi Alarak İşlem Yapmak

PBG Amerika Birleşik Devletleri menkul değerler yasası gereksinimleri uyarınca halka açık işlem gören menkul değerler için adil ve açık pazar prensibine bağlıdır. İçeriden bilgi alarak işlem yapmak– kamuya açık olmayan önemli bilgileri kullanarak şirket hisseleriyle işlem yapmak– yasalara aykırıdır. Kamuya açık olmayan önemli bilgilerin edinilmesi için başkalarına para vermek de birçok durumda yasalara aykırıdır. Her iki eylem için sivil hapis ve para cezası verilmektedir; bunlara yüklü cezalar ve hapis cezaları da dahildir.

Kamuya açık olmayan önemli bilgileri kullanarak asla PBG’nin hisseleriyle işlem yapmamalısınız. Mantıklı bir yatırımcının menkul değer satma, alma veya tutma kararını etkileyecek bilgiler önemli olarak değerlendirmektedir. Bu politika PBG hisse senetlerinin doğrudan satın alınması veya satılması, duruma göre PBG hisse senedi opsiyonlarının kullanılması, 401(k) planını ve ertelenmiş gelir planı işlemlerinde (bordro kesinti seçiminiz dışındakiler tarafından kaynaklanan) geçerlidir.

Ayrıca PBG hakkında kamuya açık olmayan önemli bilgileri yakın aile üyeleriniz de dahil olmak üzere PBG dışından kişilere vermemelisiniz. PBG tüm çalışanlarına ve yöneticilerine PBG hakkındaki kamuya açık olmayan önemli bilgileri şahsi çıkarları için kullanmak ya da başkalarının çıkarları için kullanılmasını sağlamak konusunda yasaklar getirmiştir. PBG ayrıca tüm çalışanlarının, yöneticilerinin ve müdürlerinin PBG hisselerinin açığa satışını (sahip olmadığınız hisseleri satmak manasına gelmektedir) veya vadeli alış ya da satışını yasaklamıştır.

Bunun yanı sıra PBG’deki göreviniz veya ortaklığınızdan dolayı başka şirketlerle ilgili elde edeceğiniz kamuya açık olmayan önemli bilgilere dayanarak bu şirketlere ait hisseleri alıp satmamalısınız. Önemli bilgilere örnek olarak kazanç tahminlerindeki ciddi oynamalar, bir müşteri ile ilgili önemli gelişme (önemli bir anlaşmanın yapılması veya iptal edilmesi gibi), önemli bir yeni ürün geliştirilmesi, büyük bir yönetim değişikliği, ciddi bir satın alma veya tasfiye, ya da şirket hisse senetlerinin bölünmesi veya temettü ödenmesi gösterilebilir. Bilgi basın bültenlerinde ya da SEC başvurularında belirene ve pazar bilgiyi sindirene kadar (genelde 48 saat) halka açık değildir.

İçeriden bilgi alarak işlem yapmak ile ilgili daha detaylı bilgi için lütfen Hukuk Departmanı ile irtibat kurun.

SPBG’nin yeni bir tedarikçiden büyük bir ekipman satın alımı konusunda alınan tekliflerde karar vermeye yaklaşmış olduğunu öğrendim. Bizimle olan işbirliğinin tedarikçi için önemli bir olay olduğunu biliyorum ve haber duyulduğunda hisse senedi değerlerinin artmasını bekliyorum. Tedarikçinin hisse senetlerinden satın alabilir miyim?

CHayır. Bu tedarikçinin teklifinin kabul edilmesine ilişkin sahip olduğunuz bilgi “önemli kamuya açık olmayan bilgi” olarak değerlendirilmektedir ve haber kamuya açıklanmadan ve menkul kıymetler borsası haberi tamamen hazmetmeden (genellikle 48 saat) önce tedarikçinin hisse senedinden satın almamalısınız. Ayrıca konumunuz size bu tedarikçi ile ilgili karar verme yetkisi veriyorsa, hisse senedine sahip olmanız çıkar çatışmasına yol açabilir, bu nedenle hisse senedi satın alma planlarınızı İnsan Kaynakları Yöneticiniz ile görüşmelisiniz.