Use and Protection Dünya Çapında Geçerli Davranış Yasası PBG

PBG’nin Varlıklarının Kullanım ve Korunması

Şirket Varlıkları ve Hizmetlerinin Kullanımı

Tüm PBG çalışanlarının PBG varlıklarını, tesislerini ve zamanını yalnızca şirket için kullanması gerekmektedir. Şirket varlıklarını asla kişisel amaçlarla kullanmamalı veya çalışanların kullanmasını teşvik etmemeli veya izin vermemelisiniz. Çalışma saatleri içerisinde farklı bir işe vakit ayırmamalısınız. Ayrıca müşterilere çalışma saatleriniz dışında normalde diğer PBG personeli tarafından verilecek hizmeti vermemelisiniz. Bu politikanın ihlal edildiği durumlara örnekler şu şekildedir:

  • Çalışanın evinde yapılan teknik servis tamiratları
  • İdari personelin kişisel işleri
  • Filo Tamircisinin çalışma saatleri içerisinde kişisel araçları tamir etmesi

Şirket varlıklarının uygun kullanımına şirket American Express veya diğer kredi kartlarının kullanımı da dahildir. Şirket tarafından verilen kredi kartını yalnızca PBG’nin işleri için kullanmalısınız. Şirket tarafından verilen kredi kartını asla kişisel amaçlarla kullanmamalısınız. Bu politikaya lokasyonunuzda ve iş seyahatindeyken de uymanız beklenmektedir. Aynı zamanda PBG’nin Seyahat ve Temsil Ağırlama Politikası hakkında bilgi sahibi olmanız ve buna uymanız gerekir. Bu politikayı şirket intranetinden veya yönetcinize sorarak elde edebilirsiniz.

Başa Dön

Şirket Bilgilerinin Gizliliği

Bir PBG çalışanı veya yöneticisi olarak PBG’nin gizli veya mülki bilgilerine erişim hakkına sahip olabilirsiniz. Şirketin gizli bilgileri yasalar gerektirmedikçe veya önceden Hukuk Departmanı tarafından kabul edilmedikçe (örneğin Hukuk Departmanı tarafından kabul edilen gizlilik sözleşmesi kapsamında) açıklanamaz. Gizli bilgi, ticari sırlar ve PBG’nin işiyle ilgili kamu tarafından bilinmeyen fiyatlandırma bilgisi, pazarlama stratejileri, mali bilgi, tedarikçi veya satıcı teklifleri ve ilan edilmemiş edinimler gibi diğer bilgileri içermektedir. Bu tarz bilgiler değerli şirket kaynaklarıdır. Bu bilgileri açıklanmayacak şekilde kullanma ve şirketten ayrılmış olsanız dahi diğerleri tarafından kötü amaçlarla kullanılmasını önleme sorumluluğu altındasınız. Bu, geçerli ve işle ilgili nedenlerle bilgiye ihtiyacı olan PBG çalışanları veya yöneticisi dışında hiç kimsenin gizli şirket bilgilerine erişmemesini sağlamak anlamına gelmektedir.

PBG’nin işi ile ilgili sizin oluşturduğunuz veya size ulaşan elektronik veriler dahil tüm belgeler PBG’ye ait mülktür. Bu belgelerin güvenliğini sağlamak için uygun şekilde hareket etmeniz gerekmektedir. Bu verilerin tamamı istenildiğinde veya PBG için göreviniz veya işbirliğiniz sona erdiğinde şirkete iade edilmelidir.

Şirketin gizli bilgilerini kendi yararınıza kullanmayın. PBG’ye ait gizli bilgilerin uygunsuz kullanımı hala çalışıyor veya ayrılmış olmanıza bakılmaksızın hakkınızda dava açılmasına neden olabilir. Bazı durumlarda hisse senedi hakkının kaybına ve hisse senetlerinden elde edilen karın geri ödenmesine neden olabilir.

Müşteri, tedarikçi veya PBG rakibine ait gizli bilgileri açıklamayın veya kötü amaçla kullanmayın. Etik iş uygulamalarına olan bağlılığımız kapsamında diğer kişilerin gizli bilgilerine ve mülki haklarına saygı duyuyoruz; çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin de bu haklara saygı duymasını bekliyoruz.

Basın temsilcileri, analistler, yatırım yöneticileri veya diğer borsa profesyonelleri sizinle PBG, tedarikçileri, müşterileri veya rakipleri ile ilgili görüşme yapmak istediğinde sorularını yanıtlamamalı ve kendilerine hiçbir bilgi vermemelisiniz. Basından gelen talepleri Kurumsal İlişkiler Departmanına; analist, yatırım yöneticileri veya hisse senedi uzmanlarından gelen talepleri ise Yatırımcı İlişkileri Departmanına yönlendirin.

Başa Dön

İcatlar

Çalışan icatları şirket malı olarak değerlendirilebilir. Bazen bir çalışan PBG için görev yaparken yeni bir icat yapabilir veya bir ürün veya süreci geliştirebilir. Bu icat veya geliştirmenin doğrudan veya dolaylı olarak PBG’nin işiyle alakalı olduğu düşünüldüğünde, icat veya geliştirme çalışma saatleri içerisinde yapılmış veya düşünülmüş olup olmadığına bakılmaksızın şirket mülkü olarak kabul edilir. “İcatlara” örnek olarak PBG işi ile alakalı veya bununla bağlantılı olarak geliştirilmiş bilgisayar programları, üretim süreçleri, yeni ürünler ve ekipman geliştirmeleri verilebilir.

Bu tarz bir icadı veya geliştirmeyi İnsan Kaynakları Yöneticinize derhal ve tamamen açıklayacak şekilde bildirmelisiniz. İcatla ilgili tüm patent, telif ve/veya ticari marka haklarını PBG’ye devretmeniz gerekecektir.

Başa Dön

Elektronik Posta ve İnternet Kullanımı

PepsiCo ile ortak hizmet anlaşması altında yönetilen PepsiCo/PBG elektronik posta sistemi ve internet, şirket malıdır ve öncelikle şirket işi ile ilgili iletişim ve araştırma aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu sistemlerin öncelikli olarak izin verilen iş amaçları için kullanılmasına rağmen PBG, e-posta ve internetin, kullanıcının iş sorumluluklarını ve iş performansını etkilemeyecek, önemli kaynakları harcamayacak veya kişinin yasal ve profesyonel olmayan etkinliklerde bulunmasına yol açmayacak şekilde bazen kişisel amaçlarla kullanılmasına izin vermektedir.

Çalışanların elektronik posta ve internet sistemlerini kullandıklarında gizlilik beklememesi gerekmektedir. Bu sistemler üzerinden aktarılan tüm iş ürünleri, mesajlar ve bilgiler şirket malıdır ve düzenli olarak PepsiCo/PBG tarafından izlenmekte ve/veya erişilmektedir. Elektronik posta sistemini ve interneti kullanarak izleme ve erişime onay vermiş ve bu politika ile birlikte PepsiCo e-posta ve internet politikalarına uymayı kabul etmiş oluyorsunuz. PepsiCo/PBG e-posta ve internet politikalarını PBG intranetinde bulabilir veya İnsan Kaynakları Yöneticiniz veya Hukuk Departmanından edinebilirsiniz.

PepsiCo/PBG e-posta veya internet politikaları veya diğer PBG politikalarını ihlal edecek şekilde iletişim amacıyla e-posta veya internet sistemlerinin kullanımı kesinlikle yasaktır. Yasaklanan iletişim örnekleri arasında saldırı amaçlı, aşağılayıcı veya pornografik içerikli mesaj göndermek veya web sitelerine erişmek yer almaktadır. Uygunsuz mesaj veya internet kullanımı görevin sonlandırılması dahil disiplin cezasının verilmesine yol açar.

Başa Dön

SBu hafta sonu evimdeki terası vernikliyorum. Tesisin bakım departmanından yıkama makinesini ödünç alabilir miyim?

CHayır. PBG’nin varlıkları yalnızca Şirket için kullanılmalıdır. Yıkama makinesini ödünç alamazsınız.

SYöneticim kendi yöneticisinin ödemeyi onaylamak zorunda kalmaması için kendisinin de bulunduğu iş yemeklerinden birini şirket kredi kartım ile ödememi istedi. Ne yapmalıyım?

CŞirket politikasına göre yemek ödemeleri yemekte bulunan en yüksek seviyedeki çalışan tarafından ödenmelidir. Yöneticinizden yemek parasını ödemesini istemelisiniz. Yöneticiniz ödemeyi sizin yapmanız konusunda ısrar ederse ödemeyi yapın ancak durumu İnsan Kaynakları Yöneticinize veya PBG İş Etiği Hattına bildirin.