İhlallerin Bildirilmesi Dünya Çapında Geçerli Davranış Yasası PBG

İhlallerin Bildirilmesi

Davranış Yasası’nın ihlalini veya ihlal olasılığını yöneticinize, İnsan Kaynakları Yöneticinize veya bulunduğunuz uluslararası bölgedeki belirlenmiş kişiye bildirmelisiniz (alt kısma bakın).

Muhasebe, iç kontrol veya denetleme konuları ile ilgili herhangi bir endişeniz olursa, PBG İş Etiği hattını arayabilir ya da PBG’nin Uyum Ofisi’ne yazabilirsiniz. ABD veya Kanada dışında iseniz, belirlenmiş kişilerle de irtibata geçebilirsiniz: Rus Federasyonu’nda, Organizasyon Geliştirme Yöneticisi; Yunanistan’da CFO; İspanya, Türkiye ve Meksika’da Mali Kontrolör. PBG’nin düzgün bir şekilde araştırma yapabilmesi için yeterli bilgiyi vermeniz gerekir. Rapor gizli sayılacak olsa bile, bazı durumlarda araştırmayı tamamlamak için daha fazla bilgi gerekebilir. Bu durumlarda sizinle aynı gizlilik çerçevesinde irtibat kurulabilir.

Her çalışan Davranış Yasasına ilişkin ihlal veya ihlal şüphesi ile ilgili şirket içi denetimlerde işbirliği yapmalıdır.

PBG, PBG Uyum Ofisi, PBG İş Etiği Hattı veya belirlenmiş irtibat kişisi ile iyi niyetli bir şekilde bir ihlali veya ihlal endişesini raporlamak isteyen şahıslara karşı herhangi bir işlemde bulunulmasına izin vermeyecektir. Ceza veya yaptırım korkusu olmaksızın açıkça iletişim kurabilmek Davranış Yasası’nın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için hayati önem taşır.

Sİş arkadaşlarımdan biri yöneticisinin kişisel yemeklerini Masraf Formuna iş masrafı olarak eklediğini düşünüyor. Bu durumu rapor etmeli miyim?

CEvet. Sizden Davranış Yasası, şirket politikası veya kanunların ihlal edilmiş olabileceği potansiyel durumları rapor etmeniz beklenmektedir. Bu bilgiyi İnsan Kaynakları Yöneticinize rapor etmelisiniz. Bu konuda bir çekinceniz varsa olası ihlali rapor etmek için PBG İş Etiği Hattını aramalısınız. İş Etiği Hattına yapılan aramalar tamamen gizlilik kuralları çerçevesinde değerlendirilmekte ve bildirimde bulunan kişiye karşı herhangi bir eyleme girişilmemektedir.

SPBG İş Etiği Hattına yapılan aramalara kim yanıt veriyor?

CPBG İş Etiği Hattı harici bir hizmet sağlayıcı tarafından idare edilmektedir. Bu aramadan elde edilen bilgiler, rapor edilen tüm endişelerin incelendiği PBG Uyum Ofisi’ne yönlendirilmektedir. PBG’nin rapor edilen konuyu uygun ve derinlemesine araştırabilmesi için arayanlardan ayrıntılı ve belirli bilgiler vermeleri istenmektedir.

SPBG İş Etiği Hattına rapor edilen endişeleri kim inceliyor?

CPBG Uyum Ofisi yapılan aramanın özetini inceledikten sonra uygun PBG departmanını araştırma ve çözüm sağlamak üzere görevlendirmektedir. Örneğin çalışan ilişkilerine yönelik konuları İnsan Kaynakları Departmanı incelemeye almaktadır. Muhasebe, İç Kontrol ve Denetleme konuları genellikle İç Denetim Departmanı tarafından incelenmektedir.

SRapor ettiğim endişem bana karşı kullanılır mı?

CPBG bir endişesini veya ihlali iyi niyet dahilinde rapor etmek üzere PBG İş Etiği Hattını arayan veya PBG Uyum Ofisi veya atanmış bir kişi ile irtibata geçen çalışanlara karşı herhangi bir eyleme girişilmesine tolerans göstermeyecektir.