Conducting Business Dünya Çapında Geçerli Davranış Yasası PBG

İşleri Dürüstlükle Yürütmek

Çıkar Çatışmaları

Tüm PBG çalışanları ve yöneticileri her zaman Şirket çıkarlarına uygun hareket etme sorumluluğunu taşır. Şahsi çıkarlarınız veya ailenizin çıkarları ile şirket çıkarları arasında hiç bir zaman bir çatışma olmamalı veya çıkar çatışması olduğu izlenimi bulunmamalıdır.

Çıkar çatışması, kişisel çıkarlarınızın herhangi bir şekilde şirket çıkarlarını engellemesi veya engeller izlenimi vermesi durumunda meydana gelir. Sizin veya ailenizden birinin, işinizi objektif, adil ve etkin bir şekilde yapmanızı zorlaştıracak bir yatırımı veya çıkarı var ise bu, çıkar çatışmasına sebebiyet verebilir.

Aşağıda çıkar çatışmasına sebebiyet verebilecek ya da çıkar çatışması olduğu izlenimine yol açabilecek bir kaç senaryo bulabilirsiniz:

  • PBG’nin müşterisi, tedarikçisi veya rakibi olan bir şirkette (borsada işlem gören yatırım fonu sahibi olmak dışında) hisse sahibi olmak, böyle bir kişiye ya da şirkete hizmet vermek veya çalışmak.
  • PBG’ye olan sorumluluklarınızı etkileyecek biçimde bir başka şirket için iş yapmak veya hizmet sunmak.
  • Mevcut veya potansiyel bir müşteri ya da tedarikçiden hediye, borç para veya rica (indirim veya diğer türde) isteğinde bulunmak.
  • Mevcut veya potansiyel bir müşteri ya da tedarikçiden nominal değerinin üstünde ya da iş amacı için kullanılmayacak bir hediye almak veya vermek.
  • PBG’nin gizli bilgilerinin kendi çıkarınız veya başkalarının çıkarı için kullanmak.
  • Competing with PBG for the purchase or sale of property, services, or other interests.
  • Mülkiyet, hizmet veya diğer çıkarların elde edilmesi için PBG ile rekabet etmek. PBG’nin işi ile alakalı ve PBG ile çalışma ya da ortaklık sürecinizde öğrendiğiniz bir iş girişiminden ya da fırsatından kazanç elde etmek.
  • Firmadaki konumunuzdan dolayı bir kredi ya da borç almak.

Şayet siz ya da ailenizden biri çıkar çatışması yaratacak bir iş ilişkisi içindeyse, bu ilişkileri derhal İnsan Kaynakları Yöneticinize veya bulunduğunuz bölgedeki belirlenmiş kişiye bildirmekle yükümlüsünüz. Bu şahıslar, PBG Uyum Ofisi ile beraber mevcut veya olası bir çıkar çatışması olup olmadığına karar vereceklerdir. Şayet varsa, bu çatışmayı nasıl engelleyebileceğiniz veya çözebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunulacaktır.

Başa Dön

İş Hediyeleri, Ödemeler ve Adil İş Yapma

PBG’nin politikası, hakkaniyete dayalı iş kararları vermek üzerine kurulmuştur. Şirketin her çalışanı ve yöneticisi , müşterilerle, tedarikçilerle, rakiplerle, toplumla ve birbiriyle her zaman adil bir şekilde iletişim kurmaya çalışmalıdır. İş ilişkilerinizde doğrudan veya dolaylı olarak, asla bir kararı veya sonucu etkilemek için değerli hiç bir şey vermemeli ve almamalısınız. Değeri fazla olmayan T-shirt ve şapka gibi promosyonel malzemeler genelde nominal değerde olurlar ve bu politikaya aykırı değildirler. Fakat herhangi başka değerli hediye, örneğin yemekler, seyahatler, eğlenceler, hediye çekleri veya nominal değeri aşan mallar bu politikaya dahildir. Yakışıksız olacağı için hiç bir zaman bir müşteriye, tedarikçiye ya da iş ortağınıza miktarı ne kadar olursa olsun nakit vermemelisiniz.

Genelde sadece iş ile alakalıysa ve amirinizden onay aldıysanız bir iş ortağınızla hediye veya teşvik alışverişi yapabilirsiniz. Bu konuları, hediye veya teşviğin uygunluğuna karar vermesi için yöneticinizle konuşmak sizin sorumluluğunuzdur. Bu yüzden bir hediye veya teşvik verip almadan önce bu durumu yöneticinizle konuşmalısınız.

Bunun yanı sıra bir hediye veya teşvik verirken (1) hem PBG ve hem de iş ortağınızın yöneticisinden iş hediyesini vermek için gerekli izinleri almak; (2) hediyenin iş ortağınızın firmasının iç tüzüklerini ihlal etmediğine emin olmak; ve (3) hediyenin yürürlükteki herhangi bir yasayı ihlal etmediğine emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır

Ayrıca, Hukuk Departmanı’nın önceden onayı olmadan hükümet yetkililerine(yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla) promosyonel malzemeler dışında hiç bir zaman ve hiç bir koşulda hediye veya ağırlama hizmeti vermemelisiniz.

Başa Dön

Uluslararası İş Davranışı

Tüm PBG çalışanları ve yöneticileri gümrük ve ticaret konularında yürürlükteki ABD veya ABD dışı kanunlara uymalılardır. Uluslararası iş alışverişlerinin gümrük çalışanlarına ve hükümet görevlilerine yansıtılmasında titiz ve dürüst olmanız gerekmektedir.

PBG iş yaptığı ülkelerdeki kanun ve yönetmeliklere uymaktadır. Ev sahibi ülkelerin yasaya uygun geleneklerine saygı duyar; yerel gönüllülerin katılımları ve yaptığımız mali yardımlar ve ürün bağışları sayesinde sorumlu bir şirket olarak bulunduğumuz topluma katkı sağlarız.

PBG, kendini Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu’na (“FCPA”) uyum göstermeye adamıştır. Bu kanun, aşağıda özetlendiği gibi, herhangi bir yabancı memura rüşvet verilmesini engellemektedir ve PBG’yi, şirket varlıklarının kullanımlarını eksiksiz olarak gösterecek şekilde, defter ve kayıtlarını tutmaya zorlamaktadır. FCPA tüm çalışanlar, müdürler ve PBG temsilcileri (örneğin ortakları veya mümessilleri) için geçerlidir. PBG’nin yabancı tedarikçileri, müşterileri ve iş ortakları ile çalışan tüm PBG çalışanları ve temsilcileri FCPA’e uymak zorundadır.

FCPA yabancı yetkililere, yetkilinin kararını etkileyecek, yabancı bir hükümet nezdinde yetkilinin ağırlığını kullanmasını sağlayacak ya da Firmaya hakkaniyetli olmayan bir iş avantajı sunacak ödemeler yapılmasını veya hediyeler verilmesini yasaklamaktadır. Yabancı yetkililer tanımına hükümet çalışanları, kamu çalışanları, siyasi partiler ve bunların yetkilileri ve siyasi mevki adayları dahildir. FCPA ayrıca herhangi bir kurum veya kişiye (örneğin aracı) değerli bir şeyin verilmesini, şayet bu ödemenin herhangi bir kısmı yasaklanmış işler için kullanılacaksa yasaklamaktadır. Bunun yanısıra, FCPA’in şirket varlıklarının kullanımını düzgün ve eksiksiz şekilde kayıt altında tutmak için defter, kayıt ve hesapların tutulması konusunda şirketleri zorunlu kıldığı muhasebe hükümleri vardır. FCPA rutin hükümet işlemlerini yapmak veya hızlandırmak için yapılan ödemeler konusunda geçerli değildir.

Hukuk Departmanının onayı olmaksızın, doğrudan veya dolaylı olarak, uluslararası bir işlem için yabancı bir yetkiliye veya danışman ya da aracıya hiçbir zaman ödeme yapmamalı ya da değerli bir şey teklif etmemelisiniz. Tüm ödemeler yürürlükteki işlemler için yapılmalı ve Davranış Yasasına, FCPA’ya ve yürürlükteki yerel kanunlara uygun olarak yapılmalıdır. Yapılan ödemenin miktarı verilen hizmetle orantılı olmalı; ödeme ve alınan hizmet düzgün bir şekilde kayıt altına alınmalıdır. Hiç bir şekilde, yabancı yetkililere ödeme yapmamalı ya da değerli bir şey vermemelisiniz ya da PBG ile iş yapmaları konusunda teşvik etmemelisiniz. Ayrıca tüm PBG çalışanları uluslararası ticari işlemlerinin gümrük yetkililerine ve hükümet görevlilerine beyanında titiz ve dürüst olmalıdır.

PBG Uluslararası Rüşvet Karşıtı Uyum Politikası’nın tam kopyası Hukuk Departmanından veya Şirket intranet’inden edinilebilir.

Başa Dön

Reklam Beyanlarının Doğruluğu

Satış ve promosyon aktiviteleri PBG’nin dürüstlüğünü ve yüksek etik değerlerini yansıtmalıdır. Müşteriler, iş ortakları ve tüketicilerle iletişimimizde doğru ve dürüst olacağız.

Başa Dön

İş Kayıtlarının ve Bildirimlerin Doğruluğu ve Saklanması

PBG yasal olarak yaptığımız işi düzgün ve açıkça gösteren kayıt ve hesapları tutmak zorundadır. PBG ayrıca bir iç muhasebe kontrol sistemi tutmaya da zorunludur.

PBG işlerinin her aşamasının (örneğin hammadde ve konsantre alımları, kalite kontrolü, envanter kayıpları ve ürün satışları gibi) kayıtlarının düzgün ve titiz tutulması sizin sorumluluğunuzdadır. Ne olursa olsun, hiç bir zaman düzgün olmayan bir şekilde kayıt tutmamalısınız veya bilgileri değiştirmemeli, değiştirilmesine izin vermemeli ya da başkalarını değiştirmeye zorlamamalısınız. Hiç bir sebeple kayıt altında olmayan veya açıklanmamış kurumsal bir fon oluşturmamalı ve oluşturulmasına izin vermemelisiniz ya da herhangi bir şirket fonunu hiç bir şahsi veya şirkete ait olmayan hesaba koymamalısınız.

İş kayıtları şirketin kayıt saklama politikalarına ve yürürlükteki kanunlara göre saklanmalıdır. Devam eden veya gelecekte olabilecek dava ya da araştırmalarda kullanılabilecek kayıtları, araştırma ya da davanın bitimine kadar ve Hukuk Departmanının onayını almadan hiç bir zaman silmemelisiniz (ya da başkalarının silmesini istememeli veya onlara izin vermemelisiniz). Bu tarz evrakların izinsiz olarak yok edilmesi PBG için ve söz konusu şahıs için olumsuz sonuçlar doğurabilir, bu sonuçlar arasında sivil ve/veya cezai yaptırımlar olabilir. Örneğin, ABD kanunlarına göre, resmi bir işlemin parçası olduğunu bilerek dokümanları yok etmek kanuna aykırıdır. Bu şartlar altında evrak tahribi ciddi bir suçtur ve para cezası ve yirmi (20) yıl hapis ile cezalandırılabilir.

Her araştırmada olduğu gibi, PBG’nin firma içi ve firma dışı denetçileri ile tamamen işbirliği yapmanız beklenmektedir.

PBG’nin Kayıt Saklama Politikası ile ilgili sorularınız için lütfen Hukuk Departmanı ile irtibata geçin.

Başa Dön

Kamu Açıklamalarının Kalitesi

Şirket mali durumu ve operasyonlarının sonuçları ile ilgili hissedarlarına her açıdan tam ve doğru bilgi sunar. Amerika Birleşik Devletleri Sermaye Piyasası Kurulu (“SEC”) nezdinde sakladığımız veya sunduğumuz raporlarımız ve diğer kamuya açık haberlerimiz eksiksiz, adil, tutarlı, zamanında ve anlaşılabilir bilgiler içermelidir. Şirket SEC’e sunulması gereken periyodik raporların ve diğer kamu açıklamalarının birarda bulunması ve üst yönetimin gerektiği zamanı ulaşabilmesini sağlamak için kontroller ve prosedürler oluşturmuştur. Bu açıklama kontrolleri ve prosedürleri Baş Hukuk Müşaviri, Kontrolör, Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı, ve İç Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısından oluşan bir Açıklama Komitesi tarafından denetlenip test edilmektedir. Tüm çalışanlar ve yöneticiler Açıklama Komitesi ile tamamen işbirliği yapmak ve istenildiğinde gerekli her türlü bilgiyi vermek durumundadırlar.

Başa Dön

SElektrik müteahhidi bir arkadaşım var. Bu arkadaşım işini kaliteli bir şekilde ve uygun fiyata yapıyor. Tesisimde elektrik işleri yapması için arkadaşımı görevlendirebilir miyim?

CÇalışanların arkadaşlarının Şirket için çalışması aralarındaki ilişkinin görevlendirme kararına yansımaması şartıyla yasak değildir. İleride çıkar çatışmasını önlemek amacıyla kendinizi karar verme sürecinden çekmelisiniz (yani görevlendirme ile ilgili son kararı yöneticiniz vermelidir). Arkadaşınızın, diğer müteahhitler ile birlikte Şirket Rekabetçi Teklif Politikasında belirtildiği şekilde bir teklif sunması gerekmektedir. Görevin arkadaşınıza verilmesi durumunda da faturaların veya arkadaşınızın şirketine yapılan ödemelerin onayında rolünüzün bulunmaması gerekmektedir.

SFilo departmanında çalışıyorum ve ek olarak metal üretim işim var. MEM departmanı CO2 konteynırlarının koyulacağı raflar arıyor ve bu rafları dükkanımda üretebileceğimi biliyorum. İşlettiğim yan işim aracılığıyla rafları üretip PBG’ye satabilir miyim?

CHayır. Genellikle çalışanlar Şirkete dış hizmet verecek şekilde görevlendirilemezler. Çalışanların taşeron olarak görevlendirilmesi birçok alanda (örn. gelir vergisi ihlali, sigorta sorumluluğu, çıkar çatışması, vb.) sorunlara yol açabilmektedir.

STedarikçilerimden biri beni bir golf tesisinde gerçekleştirilecek olan “müşteri takdir etkinliğine” davet etti. Bu etkinliğe katılabilir miyim?

CYöneticiniz ile konuşmalı ve aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:

  • Değeri nominal değerden daha çok olan hediyeler almak veya eğlencelere katılmak Şirket politikasına aykırıdır.
  • Tüm iş görüşmeleri ve seyahatleri için geçerli bir iş amacı özel olarak belirtilmelidir.
  • Etkinliğe katılımınız rekabet halindeki tedarikçiler tarafından nasıl algılanacak?

Bu tarz bir etkinliğe katılımınız özellikle satın alma kararlarını verme yetkisine sahip olduğunuzda çıkar çatışmasına yol açabilir. Şüphe içinde olduğunuzda yapılacak en iyi davranış daveti kibarca reddetmektir.

SYerel stadyumda PBG için ayrılmış özel yerlerin olduğunu duydum. En iyi müşterilerimden birini bir müsabakaya davet etmek istiyorum. Dikkate almam gereken noktalar neler?

CDaveti sunmadan önce yöneticiniz ile görüşmelisiniz. Hediyeyi alan veya etkinliğe katılmayı kabul eden kişinin bunları alma yetkisinin olmasından, yöneticisinin onayını almasından ve hediyeyi alarak veya etkinliğe katılarak şirketinin politikalarını ihlal etmediğinden siz sorumlusunuz.

SÜlkemdeki yerel bir inşaat müfettişi kendisine $100 ödemem durumunda inşaat projemizin teftişini hızlandırabileceğini söyledi. Projeyi zamanında ve bütçe sınırları içerisinde tutmak istiyorum. Bu parayı ona verebilir miyim?

CBir hükümet yetkilisine her türlü ödeme yapmadan veya değerli bir şey vermeden önce PBG Hukuk Departmanı’na danışın. Hukuk Departmanı ödemeyi kabul ederse ödemenin ayrıntılı ve doğru kayıtları ile birlikte ödemenin amacına dair belgeler saklanmalıdır.

Sİçinde bulunduğumuz dönemde malzeme ve tedarik siparişi verdim ve siparişi teslim aldım. Malzeme ve tedarik fatura tutarı bu dönem için bütçelediğimden çok daha fazla. Bütçemi aşmamak için faturalardan bir kısmını bu dönemde, bazılarını da gelecek dönemde işleme alabilir miyim?

CHayır. Şirket tarafından alınan mal ve hizmetler bütçe endişelerine bakılmaksızın alındıkları dönemdeki defter ve kayıtlarda tutulmalıdır. Tüm faturalar bulundukları dönemde işlenmelidir. Aynı şekilde şu andaki dönemde sipariş edilen ancak gelecekteki dönemde teslim alınan mal ve hizmetlerin faturaları teslim alındıkları dönemde işleme sokulmalıdır.

SSatış kotama çok yaklaştım ve dönemin son haftasındayız. Hedefime ulaşmak için 500 kasa daha satmam gerekiyor. Benden gelecek hafta 500 kasa satın alacak olan müşterilerimden birini aradım. Kasaları gelecek hafta teslim etmek üzere ayırıp satışı bu döneme kaydedebilir miyim?

CHayır. Kar yalnızca mal, hak ve kaybetme riski Şirketten müşteriye geçtiği zaman kar olarak kabul edilebilir. Bu da genellikle malın müşteriye teslim edilmesiyle gerçekleşmiş olur.

STedarikçilerimizden birine yanlışlıkla fazla ödeme yaptım. Tedarikçiyi arayıp yapmış olduğum fazla ödemeyi ilerideki faturada PBG ‘nin alacağı olarak göstermesini isteyebilir miyim?

CPBG muhasebe kayıtları finansal durumumuzu doğru bir şekilde yansıtmak zorundadır. Bu nedenle, ödeme müşteriden geri talep edilmelidir. Hiç bir durumda, müşterilerle ilgili kayıt dışı bir tutar olamaz. (yani PBG nin muhasebe kayıtlarında yer almaması mümkün değildir)